Grote meerderheid West-Vlamingen verhuist binnen provinciegrenzen

Redactie KW

84 % van alle verhuizen in West-Vlaanderen blijven binnen de provinciegrenzen. Dat blijkt uit een studie die het provinciebestuur liet uitvoeren om de regionale woningmarkten in West-Vlaanderen in kaart te brengen. De studie laat ook toe om de toekomstige woonbehoeften te berekenen en de huidige trends op de woningmarkt te duiden.

Uit het onderzoek blijkt dat er tegen 2022 tussen de 30.000 en 40.000 huishoudens zullen bijkomen en dat de vraag naar kleine, betaalbare woningen zal toenemen. Op basis van de geregistreerde verhuisbewegingen werd een analyse gemaakt over binnen welke regio’s mensen verhuizen. Een eerste vaststelling is dat er zeer veel onder de kerktoren verhuisd wordt. 84 % van alle verhuizen in West-Vlaanderen blijft binnen de provinciegrenzen. In de kustgemeenten en de grensgemeenten met andere provincies wordt daarvan afgeweken, maar ook in die gemeenten verhuist nog meer dan de helft binnen West-Vlaanderen. De enige echte uitzondering is Spiere-Helkijn, die gemeente vindt meer aansluiting met Henegouwen.

Trends

Voor veel mensen wordt de woning niet meer als het belangrijkste beschouwd. Ze willen nog voldoende tijd hebben om te reizen bijvoorbeeld en zijn geen voorstander van grote verbouwingen. Bovendien wensen ze een tuin die weinig onderhoud vraagt. Bij de zoektocht naar een woning speelt hoe langer hoe meer de energiezuinigheid van de woning mee. Daarnaast blijkt het fenomeen ‘levenslang wonen in dezelfde woning’ aan belang in te boeten. Naast een aantal woontrends beïnvloeden ook een aantal geografische trends het verhuisgedrag van mensen. Mensen willen meer dan vroeger wonen in de nabijheid van werk en voorzieningen.

(A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Grote meerderheid West-Vlamingen verhuist binnen provinciegrenzen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier