Grote hennepplantage in Beitem

Redactie KW

Het Provinciaal Onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw in Beitem, bij Roeselare, onderzoekt de mogelijkheden van hennepteelt voor de landbouw. Het heeft daarvoor een proefveld aangelegd. Voor alle duidelijkheid: de planten zijn een variant van de bekende drug, en hebben dus geen verdovende werking. De hennepplantage is één van de nieuwigheden die het landbouwcentrum momenteel onderzoekt.

Een verrassend beeld in Beitem bij Roeselare: tussen een weide en een maïsveld staat een grote hennepplantage. Het Provinciaal Onderzoekscentrum voor Land- en Tuinbouw in Beitem ziet er zelfs mogelijkheden in.

“We gaan het materiaal aanleveren aan bedrijven, industrieën, mensen die interesse hebben om daar iets mee te doen rond bouwmaterialen of composieten, en we betrekken ook de mensen van de vlasverwerkende bedrijven bij dit initiatief omdat die hennep zal moeten verwerkt worden, om de vezel en de bast te scheiden en die technologie kennen we vanuit de vlasverwerking”, zegt Greet Ghekiere van het POVLT.

De planten zijn een variant van de bekende drug, je gaat er dus niet van hallucineren. In Frankrijk zijn er al grote industriële hennepplantages. De vezels in de stengel worden verwerkt tot isolatiemateriaal.

GPS voor tractoren

Het zal wel nog enkele jaren duren voor landbouwers ook echt kunnen omschakelen naar hennep. De plantage is één van de nieuwigheden bij het onderzoekscentrum. Ze testen in Beitem ook een gps-systeem bij het zaaien, planten en wieden. De computer bestuurt de tractor.

Kiwibes

Sinds enkele maanden groeit hier ook de kiwibes. Over twee jaar leveren deze plantjes een vrucht, niet groter dan een druif, maar met de smaak van kiwi. (JV)

-Kijk vanavond vanaf 18 uur naar het nieuws op WTV voor een volledig verslag-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier