Grote drukte in ziekenhuizen

Redactie KW

Het is momenteel druk in de ziekenhuizen. De opkomende griep zorgt ervoor dat op sommige plaatsen bedden worden bijgeplaatst en niet-dringende operaties worden uitgesteld. Ook in onze provincie werken de ziekenhuizen tijdens deze drukte onderling samen om de patiten toch zo goed mogelijk op te vangen.

Traditioneel is januari een drukke maand voor ziekenhuizen. De griep steekt de kop op, bejaarden en kinderen zijn geveld met luchtwegeninfecties en daarbij komt dit jaar nog eens het grote aantal patiënten dat met breuken in het ziekenhuis is beland na het vriesweer. Ook in het Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare is de drukte voelbaar.

Verpleegkundige Annelore Quequin: “Als personeel is het toch wel een tandje bijsteken om de patiënten een kwaliteit en goeie zorg te bieden. Maar we doen toch ons best ondanks dat wij toch heel veel moeten werken.”

En het kan nog drukker worden, want hoewel er nu nog geen écht griepepidemie is, zit dat er wel aan te komen, zegt Ignace Surmont van het Heilig-Hartziekenhuis.

“Wijzelf hebben al een aantal gevallen opgespoord en we denken dat we aan de start staan van een mogelijk griepepidemie. Hoe groot die zal zijn, wat daarvan zal uitkomen, is onvoorspelbaar.”

Om de patiënten toch optimaal op te vangen tijdens deze drukke weken, werken de verschillende ziekenhuizen samen.

“Wij zijn nu verplicht om dagelijks het aantal beschikbare bedden door te geven aan de federale overheidsdienst volksgezondheid,” zegt Reinold Beeuwsaert van Heilig Hart. “Zij coördineren de dienst 100 en op het ogenblik dat we geen bedden meer hebben worden maatregelen genomen dat de dienst 100 naar andere ziekenhuizen moeten worden doorgestuurd.”

De echte grieppiek wordt vanaf begin februari verwacht. Het kan dan dus nog drukker worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier