Grote actie tegen mensensmokkel langs E40 in Jabbeke, Westkerke, Mannekensvere en Veurne

© BELGA
Redactie KW

Politie en parket hebben in de nacht van maandag en dinsdag op de parkings langs de E40 in West-Vlaanderen een grootschalige actie tegen mensensmokkel gehouden. De E40 en de parkings van Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere worden geregeld gebruikt door mensensmokkelaars. Die proberen illegalen aan boord van vrachtwagens te krijgen om ze zo naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen.

De jongste weken bleek nog dat die mensensmokkelaars of runners daarbij vaak ook geen geweld tegen vrachtwagenchauffeurs of politieagenten schuwen. Maandag 6 januari probeerde een vluchtende mensensmokkelaar met zijn wagen de politie te rammen. En in september vorig jaar viel bij een gelijkaardig incident een zwaargewonde. De voorbije weken kon de federale wegpolitie al meerdere keren illegalen en runners onderscheppen.

Infraroodcamera

“Omdat we de jongste tijd met agressie geconfronteerd werden, willen we bijkomende acties organiseren tegen dit fenomeen”, zegt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. Maandagnacht werden alvast grootse middelen ingezet: de lokale politiezones Kouter, Het Houtsche, Spoorkin en Polder namen deel, samen met de Wegpolitie West-Vlaanderen, de federale gerechtelijke politie, het CIC West-Vlaanderen, het Technisch Steun Team van de Scheepvaartpolitie, de Scheepvaartpolitie Oostende en de diensten Honden- en Luchtsteun. De coördinatie was in handen van de coördinatie- en steundirecties van Brugge en Veurne.

Een helikopter met infraroodcamera speurde de omgeving af, op zoek naar mensen die zich in de buurt van de snelweg ophouden. De politie gebruikte ook speurhonden en CO2-meters om in vrachtwagens te zoeken naar mensen.

“Er worden vaak dergelijke acties gehouden”, aldus Carl Decaluwé. “Meestal met minder machtsontplooiing en minder media erbij. Maar ik vind het belangrijk om aan te tonen dat de geïntegreerde politie er staat om deze problematiek aan te pakken.”

Ook controles in Frankrijk

In totaal zijn er een honderdtal politieagenten bij betrokken. “Ook de Fransen werken mee”, gaat de gouverneur verder. “Er zijn controles in Frankrijk en er wordt contact gehouden via twee verbindingsofficieren van de Franse politie. Dat is een primeur. Binnenkort zitten we met de Fransen samen om in de toekomst nog accurater te kunnen optreden tegen mensensmokkel.”

Opmerkelijk is dat een groot deel van de illegalen uit Noord-Frankrijk komt. “In Frankrijk sluit men de parkings langs de snelwegen”, zegt Carl Decaluwé. “Daarom halen mensensmokkelaars die mensen met auto’s naar hier en proberen ze ze hier in vrachtwagens te krijgen. Die vrachtwagens rijden dan via Duinkerke en Calais naar Engeland.”

Bestuurders en mensen die in de buurt wonen, merken in de buurt van de snelweg quasi wekelijks groepjes vermoedelijke illegalen op. “Volgens schattingen gaat het jaarlijks om 300 mensen. De eerste keer lukt het hen vaak om in een vrachtwagen te kruipen”, zegt Carl Decaluwé. “Daarom houden ze zich op in de buurt en blijven ze proberen tot ze erin slagen.”

“Het is duidelijk dat deze problematiek effectief over de landsgrenzen heen moet worden aangepakt”, aldus nog Carl Decaluwé. “Anders verplaatst het probleem zich gewoon. Wij zouden hier onze parkings ook gewoon kunnen sluiten. Maar dan zullen de mensensmokkelaars misschien naar Wetteren trekken, of nog verder het binnenland in. Het Vlaamse Gewest heeft intussen de infrastructuur van de parkings al aangepast. Maar er kan nog meer worden gedaan. Het plaatsen van observatiecamera’s en camera’s met nummerplaatherkenning. Dat alles kan helpen om deze problemen op te lossen.”

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier