Grootste vijzelpomp ter wereld op weg van Kaaskerke naar Roeselare

Redactie KW

Dinsdagmorgen 18 september wordt in Roeselare een uitzonderlijk transport verwacht met zowat de grootste vijzelpomp ter wereld. Het gevaarte is bestemd voor sluizencomplexen op het Albertkanaal en werd gebouwd door de firma Vandezande in Kaaskerke.

In aanwezigheid van minister Hilde Crevits, gedeputeerde Guido Decorte, burgemeester Lies Laridon, leden van het schepencollege en de gemeenteraad van Diksmuide en tal van genodigden vertrok maandagavond 17 september bij de firma Vandezande in Kaaskerke een uitzonderlijk transport met een 1ste van 7 vijzels voor nieuwe pompinstallaties voor sluizencomplexen op het Albertkanaal. Elke vijzelpomp kan een debiet van 5 m³/s verpompen. De vijzels moeten naar de haven van Roeselare om dan eerstdaags met een binnenschip naar de sluizen van Han en Olen te worden vervoerd.

De vijzelpompgroep die deze nacht van de firma Vandezande in Kaaskerke naar Roeselare wordt gebracht, heeft een breedte van 5 meter, een hoogte van 5 meter, een totale lengte van bijna 28 meter en een gewicht van maar liefst 85 ton. De combinatie vijzel/vrachtwagen weegt ongeveer 130 ton. Het gigantische transport moest zich eerst traag doorheen het centrum van Diksmuide wurmen om vervolgens via Beerst, Koekelare, Ichtegem, Torhout, Lichtervelde en Gits richting Roeselare te rijden.

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 21 september 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier