Grootste praktijkcentrum voor aquacultuur van Vlaanderen in Roeselare geopend

Redactie KW

Op de site van het vroegere Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor land- en tuinbouw (POVLT), het huidige Inagro in Beitem bij Roeselare, is vrijdag het grootste praktijkcentrum voor aquacultuur in Vlaanderen officieel geopend. Op een oppervlakte van zo’n 600 vierkante meter wordt aan onderzoek op zoetwatervissen gedaan. In Beitem focust men op snoekbaars. Die vissoort heeft het grootste economische potentieel. De bouw kostte zo’n 1,5 miljoen euro

De bouw van het praktijkcentrum startte in 2008. Een oude varkensstal, waar vroeger aan varkensselectie werd gedaan, is omgetoverd in een centrum waar zo’n 5.000 zoetwatervissen in acht kweeksystemen zwemmen.

Naast het praktijkcentrum is er een infoloket waar potentiële investeerders in aquacultuur terecht kunnen met hun vragen. In de kweeksystemen wordt onderzoek gedaan naar voeding, lichtsterkte en temperatuur. Bedoeling is om met de opgedane kennis mensen aan te zetten om te investeren in aquacultuur en te werken aan de ontwikkeling van een duurzame en rendabele zoetwatervisteelt in gesloten recirculatiesystemen in Vlaanderen.

In het praktijkcentrum investeerden de provincie West-Vlaanderen en Inagro met de steun van Vlaanderen, Europa en verschillende kennispartners. De twee belangrijkste taken zijn praktijkgericht onderzoek naar de productie van zoetwatervissen en het informeren en begeleiden van potentiële investeerders in de aquacultuur. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier