Grootste offshorewindmolen ter wereld in zee geïnstalleerd voor kust van Oostende

Redactie KW

Alstom heeft op de site van Belwind, voor de kust van Oostende de laatste hand gelegd aan de installatie in zee van de grootste windmolen die ooit in zee werd geïnstalleerd.

Dankzij de rotor van meer dan 150 meter, met schoepen van 73,50 meter, ligt zijn rendement 15% hoger dan dat van de bestaande offshorewindmolens, waardoor hij het equivalent van zo’n 5.000 gezinnen van elektriciteit kan voorzien.

De onderbouw van 61 meter, de mantel genaamd, werd op pijlers geïnstalleerd die meer dan 60 meter diep in de zeebodem zijn geheid. Daarna werden geleidelijk aan de 3 elementen van de mast van 78 meter gemonteerd. De gondel torent in totaal meer dan 100 meter boven het zeeniveau uit. De windmolen en zijn draagconstructie zijn samen goed voor een totaal gewicht van 1500 ton.

Deze windmolen van de nieuwe generatie werkt zonder versnellingsbak (met directe aandrijving), dankzij een generator met permanente magneten. Zo is het aantal mechanische onderdelen binnenin de machine beperkt, wat deze betrouwbaarder maakt en waardoor tegelijkertijd de exploitatie- en onderhoudskosten kunnen worden verminderd.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier