Grootste moskee van provincie opent deze week

Redactie KW

In Oostende wordt alles in gereedheid gebracht voor de opening van de nieuwe moskee in de wijk Westerkwartier. Aan het Conscienceplein opent de grootste moskee van West-Vlaanderen. Volgens de initiatiefnemers, een Egyptische man met zijn Oostendse echtgenote, is de eerste moskee in de Romestraat veel te klein. Het Vlaams Belang van Oostende plant op de openingsdag van overmorgen een protestbetoging.

Omdat de bekende Antwerpse Imam Nordin Taouil komt preken, kreeg het initiatief meteen een minder tolerant imago. Taouil, die door de staatsveiligheid als extremistisch wordt bestempeld, komt alleen voor de opening spreken en wordt dus geen imam in Oostende.

Voor elke geïnteresseerde

De moskee moet openstaan voor iedereen die geïnteresseerd is in de Islam. Volgens het Vlaams Belang van Oostende moet het initiatief afgeblokt worden en moet minister Geert Bourgeois de erkenning van de moskee intrekken.

Maar een erkenning intrekken wordt moeilijk, want de vzw van de moskee heeft geen erkenning aangevraagd en vroeg ook niet om steun. Bovendien heeft de geviseerde Taouil geen band met de vzw. En ook de stad Oostende heeft nog geen standpunt ingenomen.

De initiatiefnemers willen alles doen om met de mensen uit de buurt goed op te schieten.

(sk/jv)

Meer in het Focusnieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier