Grootste mobiele kraan van Europa

In Brugge staat de grootste mobiele kraan van Europa opgesteld.
Redactie KW

In Brugge staat de grootste mobiele kraan van Europa opgesteld. De kraan moest vanmiddag een nieuwe fermentatie- of gistingtank hijsen en plaatsen voor Genencor, een fabriek waar enzymen gemaakt worden. Een huzarenklus, maar uiteindelijk verliep alles naar wens.

De Mammoet is een telescopische kraan van Duitse makelij. Hij werd in stukken op 12 vrachtwagens vervoerd en de montage van de kolos duurde twee dagen. Enzymenfabriek Genencor haalde de reus even in huis voor een huzarenklusje: het hijsen en plaatsen van een nieuwe tank van 56 ton.

“Het is de grootste mobiele kraan van Europa. Hij kan normaal 1.200 ton heffen en zoals hij nu opgesteld staat, is hij 70 meter hoog”, zegt Johan Saerens van Genecor.

De nieuwe fermentatietank van Genencor heeft enkele miljoenen euro gekost en is speciaal voor de fabriek gebouwd. Over 5 à 10 jaar moeten alle tanks vervangen zijn. “Deze tank is veel efficiënter dan de oude. We hebben meer mogelijkheden en kunnen verschillende producten maken”, zegt Johan Saerens.

Genencor produceert enzymen voor onder meer de voeding-, de textiel- en wasmiddelenindustrie. De reuzenkraan zelf verhuist de volgende dagen naar Amsterdam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier