Grootste luchtballon ter wereld stijgt voor het eerst in België op

Redactie KW

Samen met een vijftigtal andere warmeluchtballonnen is zaterdagavond op de hippodroom in Waregem de grootste luchtballon ter wereld opgestegen. Dat gebeurde tijdens de twaalfde editie van de Waregemse ballonhappening. Het was de eerste keer dat de ballon in het Belgische luchtruim te zien was.

In de grootste luchtballon ter wereld, eigendom van
GreetZZ-ballonvaarten uit het Nederlandse Goirle, is plaats voor maximaal 32 personen en een piloot, goed voor ruim 5.000 kilogram. De ballon heeft een inhoud van 17.000 m³ warme lucht. “Ter vergelijking: in een normale luchtballon kan zo’n 4.000 m³”, aldus mede-organisator Gino Ciers.

De GreetZZ-luchtballon kost zo’n 250.000 euro en werd in het Britse Bristol bij ballonbouwer Cameron Balloons gebouwd. De mand heeft een lengte van zo’n 6,5 meter. Onder meer Studio 100-figuren Kabouter Plop en Mega Mindy maakten de eerste Belgische vlucht van de grootste ballon ter wereld mee. Het opstijgen verliep zonder problemen.

grootste twistertapijt

Ook zondag stijgen de ballonnen nog eens op in Waregem. Dan vindt ook een wereldrecordpoging plaats om het grootste Twistertapijt te maken. (Belga)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18.30 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier