Grootste containerschip ter wereld aangekomen in Zeebrugge

Redactie KW

De CGA CGM Marco Polo is maandagochtend rond negen uur, iets vroeger dan verwacht, aangemeerd in de haven van Zeebrugge.

Dat laat gedelegeerd bestuurder Joachim Coens weten. De Marco Polo is het grootste containerschip ter wereld. “Normaal ging de Marco Polo iets later aanmeren maar de trip vanuit Rotterdam ging sneller dan gepland. We hadden de mogelijkheid en de plaats om het schip in onze haven toe te laten en dat hebben we dan ook gedaan”, aldus Joachim Coens. “Dat is succesvol verlopen. Het is een eer om dit schip te mogen ontvangen.”

Logistieke draaischijf

Het schip is bijna 400 meter lang, meer dan 50 meter breed en heeft een capaciteit van 16.020 containers. In de loop van de dag worden 500 containers gelost en 2.000 geladen. “Met onze snelle maritieme toegang hebben we een belangrijke troef in handen. Dat het schip naar hier komt toont onze kracht als logistieke draaischijf aan.”

De voorbije weken werd in Zeebrugge de recorddiepgang meerdere keren gebroken. De kans dat de Marco Polo in de buurt komt bij zijn vertrek zit erin. Momenteel staat het record op naam van de CMA CGM Columbo met 15,64 meter. “Vanmorgen werd het record niet scherper gesteld. Geladen gaan we in de buurt komen van 15 meter”, alsnog Coens.

Hilde Crevits

Dinsdag neemt onder meer Vlaams minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) een kijkje op het reusachtige schip, alvorens de Marco Polo koers zet naar de Franse havenstad Le Havre.

(BS/Belga)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier