Grootseminarie opent nieuw werkjaar met één nieuwe seminarist

Redactie KW

De 18 jarige Birger Dassonneville uit Heule is de enige die in het Grootseminarie in Brugge start met de priesteropleiding. Het vormingsjaar werd door bisschop Jozef De Kesel geopend met een misviering. De bisschop riep op om terug te keren naar de kern van het geloof, maar vroeg ook om de huidige problemen binnen de kerk onder ogen te zien.

Ze zijn zeldzaam, jonge mannen die priester willen worden. De terugloop van het aantal kandidaat priesters is al enkele jaren aan de gang. Want zo’n roeping volgen is meer dan kiezen voor een job. Studenten krijgen in het Grootseminarie zes jaar tijd om daarover na te denken.

Birger Dassonneville uit Heule is de enige nieuwe student in het Grootseminarie. “Al van bij mijn eerste communie had ik het gedacht om dat te doen. Dat is altijd gebleven en dat is in mij gegroeid.”

Aan de start van een nieuw vormingsjaar worden ook de bakens uitgezet voor de opleiding. En daarbij wordt ook rekening gehouden met een andere realiteit. In Het Grootseminarie hebben ze lessen getrokken uit de recente schandalen.

“Ik heb een vergadering gehad met de professoren na een debat over wat ze moeten doen,” zegt bisschop De Kesel. “Een jonge mens die priester wordt en belooft celibatair te leven. Daar moet zeer uitgebreid over gesproken worden. Er moet ook een vormingspakket zijn.”

Aan het Grootseminarie in Brugge volgen nu 9 seminaristen een priesteropleiding.

Meer hierover in het nieuws op Focus en WTV, vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier