Grootse protestmars tegen stadionplannen Club Brugge in Loppem

Redactie KW

Zo’n 600 mensen hebben maandagavond deelgenomen aan de ballonmanifestatie van de Witte Pion in Loppem. Dat is de vereniging van omwonenden die zich verzet tegen de plannen van Club Brugge en projectontwikkelaar Uplace om langs de Oostkampse Baan in Loppem een nieuw winkelcomplex te bouwen met een voetbalstadion voor 40.000 toeschouwers.

De vereniging vraagt zich intussen af waarom Club Brugge zich zo hard opstelt en weinig bereidwilligheid aan de dag legt een even comfortabel stadion te aanvaarden op een andere locatie.

“Het getuigt van politieke moed en verantwoordelijkheid dat de Vlaamse regering niet overhaast te werk gaat onder druk van het zware lobbywerk in dit dossier”, luidt het in een mededeling van de Witte Pion maandag. “We hopen dat de Vlaamse regering rekening zal houden met de vele bezwaren die heel recent in het milieueffectenrapport (MER) zijn geopperd.”

Volgens de Loppemse buurtbewoners en sympathisanten moet een stadion van 40.000 zitjes mogelijk zijn op een locatie met een groter maatschappelijk draagvlak, minder impact op de lokale handel, de omliggende woonkernen en met respect voor de bestaande visies inzake ruimtelijke ordening. “Het is toch evident dat in het dicht bevolkte Vlaanderen zuinig moet worden omgesprongen met het ruimtegebruik en dat de twee voetbalverenigingen van Brugge in één stadion worden ondergebracht. Best gebeurt dit op een locatie waar ook plaats is voor jeugdterreinen”, luidt het.

“Blauwe Toren is betere locatie”

De Witte Pion verwijst expliciet naar de nieuwe ontsluiting naar de alternatieve locatie Blauwe Toren. Binnenkort wordt daar de A11 gerealiseerd. Die zal de tot N49 omgevormde expresweg Antwerpen-Knokke verbinden met de N31-expresweg Brugge-Zeebrugge. “Er is dus een alternatief voor de Club Brugge-supporters die afzakken van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg om het nieuwe stadion vlot te bereiken”.

De Witte Pion kondigt aan in haar protest vastberaden te zijn om een procedureslag te voeren tegen de plannen van Club Brugge en Uplace in Loppem. “We twijfelen dan ook aan de aflevering van de bouwvergunning voor de site in Loppem tegen eind 2010 zoals Club Brugge in haar timing voorziet”, luidt het. “We hebben intussen vertrouwen in de werkgroep die de Vlaamse regering in alle objectiviteit moet informeren en adviseren.”

De werkgroep die de Vlaamse regering moet informeren, komt op 28 augustus terug samen. De Vlaamse regering zou het dossier begin september opnieuw bespreken maar of er dan een doorbraak komt, is nog onzeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier