Grootscheepse reddingsoefening in Koksijde verliep vlot

Redactie KW

Deze morgen werd, zoals jaarlijks bij de aanvang van het zomerseizoen, een grootse reddings- en communicatieoefening gehouden op initiatief van de gouverneur Carl Decaluwé.

De doelstelling was na te gaan of de afspraakregeling tussen de verschillende overheden wel degelijk functioneert en of de hulpdiensten op elkaar afgestemd zijn.

Scenario van de oefening ‘Normandie’

“Op het amfibievaartuig ‘De Normandie’ breekt in de machinekamer een brand uit. 11 personen zijn aan boord: de schipper, de zoon van de schipper en 9 toeristen. Door de brand zijn de elektrische leidingen gesmolten. Hierdoor is er geen radiofonisch contact mogelijk. De zoon van de schipper is een kijkje gaan nemen in de machinekamer maar raakt buiten bewustzijn wegens de rookontwikkeling. De schipper raakt in paniek en vraagt om hulp te gaan halen aan land. Een toerist springt in het water met de bedoeling tot aan wal te zwemmen om hulp te halen. Hij bereikt het stranden en verwittigt de kustredders; Uitgeput valt hij neer nadat hij zijn verhaal deed.”

Sociale media

“Alles is vrij vlot verlopen. De diensten waren overal aanwezig en op tijd”, aldus de provinciegouverneur. “Onze doelstelling was de communicatie tussen de verschillende diensten aan land, op zee en in de lucht te testen. Heikel punt blijft dat die met verschillende systemen werken, wat niet optimaal is”, vertelt Decaluwé, die in de toekomst naar een uniform systeem wil gaan. Nieuwe dingen, zoals het inzetten van sociale media, werden maandagmorgen niet geprobeerd. “Sociale media spelen op zee een minder grote rol dan bij een reddingsoperatie op land”, verduidelijkt de gouverneur. Decaluwé wacht nu nog op de volledige debriefing van de oefening, om te zien of bepaalde procedures aangepast of vernieuwd moeten worden.

Op 24 juli volgt een tweede grootschalige oefening. Die vindt plaats voor de kust van Oostende

(EDK/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier