Grootscheepse rampoefening op Oostendse luchthaven

Redactie KW

Op de luchthaven van Oostende werd vanochtend een grootscheepse provinciale rampoefening gehouden.

Volgens het scenario van de oefening ‘Okapi’ kwam een toestel van Okapi-Air komende van Madeira met 39 passagiers en vier crewleden tijdens de vlucht in de problemen met het neuswiel. Zo’n 20 minuten later landde het toestel, ging door zijn neuswiel, raakte met de rechtervleugel de grond en die vleugel vatte vuur. Het toestel diende geblust, de passagiers – met ‘gewonden’ erbij – moesten uit het vliegtuig worden gehaald en verzorgd en er was psychosociale nazorg en opvang van de ‘families’.

200 man

De oefening was een initiatief van de gouverneur en de directie van de Oostendse luchthaven. Zowel het intern noodplan van de luchthaven, het provinciaal algemeen nood- en interventieplan en het gemeentelijk nood- en interventieplan van de stad Oostende werden uitgetest. Diverse hulpdiensten traden in actie: de brandweer, de medische diensten, de politiediensten, de civiele bescherming en de mensen verantwoordelijk voor de informatiedoorstroming.

Zo’n 200 mensen werkten aan de oefening mee. De slachtoffers werden gespeeld door simulanten van het Rode en Vlaamse Kruis en door de leerlingen van het zevende jaar civiele veiligheid van het Koninklijk Atheneum Roeselare. Vier ruimtes in een loods van de luchthaven fungeerde als fictief ziekenhuis. Het vliegtuig werd wel vervangen door een bus.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht). En vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier