Grootscheepse oefening brandweer in Hooglede

Redactie KW

Op zaterdag 15 november werd groot alarm geblazen in de Hogestraat. De brandweer van Hooglede-Gits, samen met de korpsen van Staden, Roeselare, Izegem, Tielt en Ardooie hielden er een grootscheepse oefening.

Bedoeling was zo natuurgetrouw een ongeval waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen na te bootsen. Het korps van Hooglede heeft zelf niet veel ervaring met dergelijke toestanden, vandaar de noodzaak van de oefening. Wie toevallig vanuit Hooglede of Kortemark richting Vossenberg reed, was zeker onder de indruk van het schouwspel. Velen moeten dan ook gedacht hebben dat zich daar een echte ramp voltrok.

Alles was tot in de puntjes voorbereid. In de bocht over de Vossenberg was een aanrijding tussen twee voertuigen geënsceneerd. Een van de wagens vervoerde zogezegd een vat van 1000 liter met chlooraceton dat door het ongeval begon te lekken. Een gevaarlijke toestand die een speciale benadering vereist. De verschillende brandweerkorpsen, zo’n 80 man in totaal, rukten met divers materiaal uit en konden via de oefening ervaring opdoen bij dergelijke gevaarlijke situaties. Gelukkig ging het maar om een oefening en hopelijk moet nooit in realiteit bij een soortgelijke situatie ingegrepen worden. (GDC)

Krant van West-Vlaanderen (editie Weekbode Roeselare) van 21 november 2008

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier