“Groot tekort aan politieagenten”, zegt veiligheidsexpert Brice De Ruyver

Redactie KW

Professor Brice De Ruyver stelde woensdag in Oostende zijn rapport over de Oostendse veiligheidsproblematiek voor. De Gentse criminoloog en veiligheidsexpert van voormalig premier Guy Verhofstadt stelt dat de criminaliteit in Oostende eigenlijk een dalende trend vertoont, maar stelt een enorme sociale problematiek vast. Hij pleit voor meer politiemensen.

„De capaciteit van het Oostendse politiekorps is beangstigend laag”, vindt De Ruyver. „De minimumnorm ligt op 260, Oostende moet het in de praktijk met 250 voltijdse equivalenten doen en in de realiteit zijn er permanent 25 tot 30 personeelsleden tekort. Zolang het kader niet kan worden aangevuld, is versterking door de federale politie noodzakelijk.”

De Ruyver zegt ook dat de gerechtelijke afhandeling van geweldmisdrijven opvallend lang op zich laat wachten en pleit voor een structurele oplossing voor de uitgaansbuurt van de Langestraat : ofwel een andere bestemming geven, ofwel een uitermate strenge aanpak van de criminaliteit.

De Ruyver heeft veel aandacht voor sociale problemen. De drugshulpverlening in Oostende vindt hij „te weinig gediversifieerd en te weinig geïntegreerd”. Hij zegt ook „geschrokken” te zijn van de omvang van het kansarmoedeprobleem in de badstad. „Er moeten meer sociale voorzieningen komen, maar dat kan pas als Oostende de steun krijgt van de federale en Vlaamse overheid.” (HH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 6 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier