Groot aantal zeesterren schadelijk voor mosseloogst

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Voor onze kust worden ter hoogte van Nieuwpoort mosselen gekweekt. Het gaat om hangmosselen die in volle zee aan lange koorden groeien. Aan mosselzaad is er volgens de Vlaamse Schelpdier – en Viscoöperatie, die zo’n mosselkoord heeft uitstaan, geen tekort. Zeesterren zijn het grote probleem.

Anderhalf jaar geleden startte de Vlaamse Schelpdier – en Viscoöperatie (VSVC) de kweek van mosselen op touwen, nadat het proefproject met mosseltonnen faliekant was afgelopen. Met het nieuwe systeem hecht het ronddrijvende mosselzaad zich aan de touwen vast voordat het de bodem bereikt. Die mosselzaadjes groeien dan in trossen op tot consumptiemosselen. Maar er zijn er blijkbaar meer die graag mosselen lusten: zeesterren bijvoorbeeld. Philippe Godfroid (VSVC): “Uit ervaring weten we dat op het moment dat het mosselbroed passeert, de zeester hetzelfde doet. Ze groeien te samen en zo groeien de mosselen hapklaar in het bord van de zeesterretjes.”

Geen ramp

Dat er misschien enkele seizoenen minder mosselen zullen geoogst worden, ook door het tekort aan mosselzaad, is volgens de VSVC nog geen ramp. Het gaat nu eenmaal om een natuurproduct en dat is weinig voorspelbaar. “Neem nu de tong voor onze kust. Er zit dit jaar weinig of geen tong in vergelijking met de jaren daarvoor. Nu moeten we tot 60 mijl in zee steken om wat tong te vissen. De tong kan hier volgend jaar terug zitten. Dat kan ook zo zijn met het mosselzaad.”

Volgens het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen is het grote aantal zeesterren een natuurlijk verschijnsel dat zich af en toe wel eens voordoet voor onze kust.

Bekijk hier de reportage

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier