Grondige opknapbeurt voor binnenvaartsluis in Ooigem

Redactie KW

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV voert deze week grootschalige herstellingswerken uit aan de binnenvaartsluis in Ooigem op het kanaal Roeselare-Leie.

De sluis op het grondgebied van Wielsbeke wordt grondig opgeknapt. Ze werd in 1973 geopend en is de toegangspoort tot het kanaal Roeselare-Leie. De sluis is tot op vandaag gespaard gebleven van grote mankementen. Om deze bedrijfszekerheid te kunnen blijven garanderen zijn herstellingswerken nodig. Vooral de sluisdeuren zijn daarbij dringend aan herstel toe.

Leegpompen

Om deze werken te kunnen uitvoeren moet de sluis grotendeels droog staan en dus leeggepompt worden. Eerst worden de nodige noodschuiven geplaatst, waarna maar liefst 4 miljoen liter water uit de sluis wordt gepompt. Zo kunnen de sluisdeuren probleemloos verwijderd worden en kunnen de onderste draaipunten vernieuwd worden.

Geen scheepvaartverkeer

Tijdens de onderbreking kunnen geen schepen meer door de sluis varen. Kleinere schepen en pleziervaarders kunnen het kanaal wel nog via de gerenoveerde drietrapssluis bereiken. Om de hinder voor de bedrijven langs het kanaal zoveel mogelijk te beperken, worden de werken tijdens het bouwverlof uitgevoerd. De herstellingswerken duren nog tot zondag 21 juli.

(E.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier