Grondige herstructurering voor groenestroombedrijf Thenergo

Redactie KW

Thenergo, het beursgenoteerde groenestroombedrijf dat in financiële problemen verkeert, gaat een groot deel van zijn activa te koop stellen. Dat blijkt woensdagochtend uit een persbericht. De raad van bestuur spreekt van ‘een grondig herstructureringsplan om de continuïteit te kunnen vrijwaren’.

Thenergo had zichzelf tot eind juni de tijd gegeven om een overnemer te vinden die 16 miljoen euro op tafel wilde leggen. Maar dat mislukte, tot op vandaag is men er niet in geslaagd om extra kapitaal aan te trekken. Het geld is nodig voor de financiering van de algemene werkzaamheden en de projecten in aanbouw.

Duitse dochteronderneming verkocht

Om toch verder te kunnen werken, verkocht Thenergo de voorbije maanden al een aantal belangrijke activa, zoals de Duitse dochteronderneming TSE (houtverbranding). Maar de financiële onzekerheid houdt aan en dus heeft de raad van bestuur beslist nieuwe acties, ‘met onmiddellijk effect’, te nemen. Zo worden alle projecten die met verlies draaien of nood hebben aan significante investeringen, stopgezet of verkocht. Het project Binergy in Ieper, dat biomassa (mest) wil omzetten in elektriciteit, zal worden verkocht.

1,8 miljoen besparen op personeel

Op personeelskosten wil men jaarlijks 1,8 miljoen euro besparen. “Het gaat vooral om een personeelsbesparing door de verkoop van projecten. De ingenieurs zijn gelinkt aan deze projecten”, aldus de woordvoerster. De raad van bestuur hoopt daarmee met een schone lei te kunnen herbeginnen en potentiële investeerders aan te trekken. In de toekomst komt de focus op warmtekrachtkoppelingcentrales voor bijvoorbeeld tuinbouwbedrijven en het leveren van diensten aan bestaande energieproducenten. Het bedrijf beschikt over een kaspositie van zo’n 700.000 euro.

(Belga)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 6 augustus 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier