Grondig bodemonderzoek rond abdijhoeve Ten Boegaerde in Koksijde

Redactie KW

In Koksijde wordt het beschermde landschap rond de abdijhoeve Ten Bogaerde onderworpen aan een grondige bodemanalyse.

De site heeft een grote historisch-archeologische waarde, maar is ook op vlak van natuur waardevol. Omdat het gemeentebestuur Ten Bogaerde beter wil beheren en haar een toeristische meerwaarde wil geven, moet alles in kaart worden gebracht.

Sinds enkele maanden is de onderzoekgroep Orbit van de universiteit van Gent hier in Koksijde bezig met het bodemonderzoek. Met behulp van een bodemsensor scannen de wetenschappers het terrein systematisch af tot op een diepte van drie meter. Daarvan wordt een kaart gemaakt die de eigenschappen van de bodem weerspiegelt. Het bodemonderzoek is onder andere belangrijk voor archeologen. In de 12de eeuw was Ten Bogaerde al een belangrijk landbouwcentrum. Daarvan zijn de grote schuur en het poortgebouw de laatste getuigen. En na de vernieling van de duinenabdij trokken de monniken naar hun hoeve toe om er een nieuw klooster uit te bouwen.

Het bodemonderzoek past ook in de opdracht om een beheersplan op te maken voor het beschermde landschap rond Ten Bogaerde.

(AD/BS)

Grondig bodemonderzoek rond abdijhoeve Ten Boegaerde in Koksijde

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier