Grondenbank zorgt voor compensatie van verloren grond bij A11

Redactie KW

De eerste concrete stappen zijn gezet voor de aanleg van de A11, dat is de nieuwe snelweg tussen Westkapelle en de achterhaven van Zeebrugge. De Vlaamse overheid neemt maatregelen om de landbouwers die gronden verliezen, te compenseren. De Vlaamse Landmaatschappij zal elders gronden kopen, om die dan te kunnen aanbieden aan de boeren die gronden verliezen door de nieuwe weg.

De nieuwe autoweg A11 is 12 kilometer lang en loopt dwars over deze akkerlanden van Danny Schramme. De landbouwer uit Dudzele moet meer dan 4 hectare grond opgeven. De A11 loopt over 28 hectare grond van 29 landbouwers.

Grond op een andere plaats

“Als een landbouwer onteigend wordt, krijgt hij daar in principe geld voor. Maar de Vlaamse overheid heeft nu beslist dat hij dat niet hoeft te aanvaarden, dat hij er ook kan voor kiezen om grond te krijgen op een andere plaats”, zegt Karolien Bracke van de Vlaamse landmaatschappij.

De Vlaamse Landmaatschappij heeft een zogenaamde grondenbank opgericht. Die grond zullen ze dan aan de getroffen landbouwers geven in ruil.

Wie in de buurt van de A11 grond heeft, en die vrijwillig verkoopt, krijgt 20 % bovenop de geschatte waarde. Ook de landbouwer die de gronden gebruikt, krijgt een extra vergoeding. Zo hoopt de Vlaamse Landmaatschappij de grondenbank snel gevuld te krijgen. (EV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier