Groep jongeren uit Oostende bundelt klachten tegen uitzendkantoren

Redactie KW

Een groep werkzoekende jongeren uit Oostende heeft een jaar lang de klachten van jongeren tegen uitzendkantoren gebundeld. Ze stellen onder meer het misbruik van dagcontracten aan de kaak en vragen om actie. Dat schrijven de Corelio-kranten woensdagmorgen.

Een groot deel van de frustraties met uitzendkantoren bij de jongeren is te wijten aan communicatieproblemen. De jongeren melden dat ze echter ook vaak het slachtoffer van onwettelijke praktijken zijn, zoals het misbruik van dagcontracten.

De jongeren klagen voorts over valse vacatures, het feit dat hun dossiers verloren geraken en dat er op basis van uiterlijk geselecteerd zou worden. Zaterdag voeren ze nog actie aan het station van Oostende met het opschrift “Terminus Interim” op hun T-shirt. Ze trokken ook al met hun klachten naar minister Pascal Smet.

Ook de koepelorganisatie van uitzendkantoren, Federgon, ontving de jongeren en erkent het probleem met de dagcontracten. “We hebben het thema aangesneden in de Nationale Arbeidsraad”, zegt Federgon-directeur Herwig Muyldermans. “We willen het gebruik ervan afremmen. Dagcontracten mogen alleen nog als het bedrijf kan aantonen dat het echt nood heeft aan flexibele arbeid. Anders kunnen de jongeren naar de arbeidsrechtbank stappen.”

(Belga)

Meer op Focus vanavond vanaf 18u00

Groep jongeren uit Oostende bundelt klachten tegen uitzendkantoren

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier