Groenten buitengewoon goedkoop

Redactie KW

West-Vlaanderen is de groentetuin van Europa. Maar het gaat niet zo goed met die groenten. De prijs is buitengewoon laag. Vooral sla, tomaten en bloemkolen worden onder de productiekost geveild. Vandaag betaalden kopers op de veiling wel ietsje meer, maar dat weegt niet op tegen de dumpingprijzen die telers voor hun producten krijgen. De markt wordt momenteel overspoeld met groenten, ook al omdat de export een tijd lang stil lag.

Gemiddeld 60 cent voor een krop sla, 90 cent voor een bloemkool en 1 euro voor een kilogram tomaten op de markt in Harelbeke. Zelden waren groenten zo goedkoop als vandaag. Door een overaanbod op de internationale markt is de groenteprijs op de veiling gekelderd en krijgt de teler minder dan de productiekost voor zijn kwaliteitsgroenten.

“Het is nog goedkoper geweest, maar nu is het al een klein beetje omhoog”, zegt handelaar Christine Logghe. “Ik denk dat het nu gaat beteren. De vraag is er met het weekend en het mooie weer dat ze uitgeven. Een grotere vraag naar tomaten, maar dat is eigenlijk nog veel te weinig voor de kwekers. Voor alle groenten is het te weinig”. (SS)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Groenten buitengewoon goedkoop

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier