Groene buffer bij Oostendse luchthaven verdwenen

Redactie KW

De voorbije twee weken werd een bomenrij langs de Duinkerkseweg in Oostende gekapt. Buurtbewoner Nick Verleye neemt het niet dat deze groene buffer tussen de luchthaven en de woonwijken zomaar – en zonder vergunning – werd gekapt. Hij liet de politie een proces-verbaal opmaken.

De bomenrij van witte abelen, wilde appelbomen en wat vlierstruiken langs de Duinkerkseweg was ooit 650 meter lang. Eind 2007 gaf het polderbestuur Middenkustpolder voor het eerst opdracht om de bomen te verwijderen. “Een kleine 100 meter moesten er toen aan geloven, maar ik verwittigde de bevoegde diensten en de overige bomen bleven behouden. Op 2 maart dit jaar zag ik dat er opnieuw werd begonnen met het vellen van de bomen. Ik waarschuwde de Oostendse milieudienst om het rooien te beletten, maar dat mocht niet baten. De werken werden uitgevoerd, blijkbaar met medewerking van de stedelijke groendienst. Sinds dinsdag is de hele bomenrij gekapt”, aldus buurtbewoner Nick Verleye, die vreest dat het verdwijnen van deze groene buffer tussen de luchthaven en de woonwijken voor extra geurhinder bij de omwonenden zal zorgen. “Bovendien is de locatie is ingekleurd als parkgebied en daarom is er een natuurvergunning nodig om er te mogen kappen”, aldus Nick.

Waarnemend burgemeester Hilde Veulemans betwist dit: “Het ging om struikgewas en dus was een kapvergunning niet nodig.”

Het rooien gebeurde in opdracht van het polderbestuur Middenkustpolder. “Dit was noodzakelijk om onderhoudswerken aan de waterloop mogelijk te maken. Anders dreigden er problemen met waterlast te ontstaan”, aldus ontvanger-griffier Anja Depoorter van de Middenkustpolder.

(SRA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van vrijdag 11 maart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier