Groendienst provincie vangt verwilderde ganzen op oude Leie in Wervik

Redactie KW

De groendienst van de provincie is in Wervik op de oude Leie ter hoogte van de Leiekaai 27 verwilderde ganzen komen vangen. Daarna werd op de dieren euthanasie toegepast. “We kregen van passanten op het jaagpad langs de Leie klachten over de agressieve houding van de ganzen”, zegt schepen Bercy Slegers (CD&V).

De verwilderde ganzen vielen wandelaars en fietsers aan. “Vanuit de stad hebben we over het probleem van de overpopulatie van verwilderde ganzen contact genomen met de provincie en het Agentschap Natuur en Bos”, zegt Bercy Slegers. “Ze verwezen ons door naar de vzw Inagro in Beitem-Rumbeke. Ze hebben dit op een diervriendelijke en wettelijke manier aangepakt. Voor alle duidelijkheid: er zijn enkel verwilderde witte ganzen gevangen.”

“We coördineren dit grensoverschrijdend project, onder meer samen met collega’s in Nederland”, zegt Kim De Bus van Inagro. “Ondertussen is er ook een nieuw project goedgekeurd, met de collega’s van Frankrijk en Groot-Brittannië. Dergelijke verwilderde ganzen kunnen serieus bijten en zorgen voor open wonden. Ze kunnen ook ziektes overdragen. Er was ook het probleem van de uitwerpselen op het jaagpad langs de Leie. Het vangen van verwilderde ganzen is wettelijk bepaald en kan van begin juni tot halfweg juli.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier