Groen! vraagt hardere aanpak neonazistische bijeenkomsten

Redactie KW

Groen!-Kamerlid Meyrem Almaci is geschokt door de beelden die het VRT-magazine Koppen heeft kunnen maken van een bijeenkomst van extreemrechtse jongeren in Oostkamp. Almaci roept de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op om strenger op te treden tegen dergelijke bijeenkomsten en tegen neonazistische organisaties in het algemeen. Groen! wil nog een stap verder gaan en neonazistische groepen buiten de wet stellen.

Volgens Almaci treden de politiek en de ordediensten niet hard genoeg op tegen bijeenkomsten van neonazistische groeperingen. Vorig jaar maande toenmalig minister van Justitie Jo Vandeurzen de procureurs-generaal van Antwerpen en Gent nog aan om actiever op te treden. Die aanpak wierp ook vruchten af. Maar een jaar later is er van die aanpak volgens Almaci nog maar weinig te merken.

De Groen!-politica noemt de neonazibijeenkomsten “nefast, niet
alleen voor het imago van ons land in het buitenland, maar evenzeer voor het samenleven in ons land”. Het argument dat het gaat om privéfeesten gaat volgens haar niet op. “Het is de vraag in hoeverre er nog sprake is van een privéfeest als er via affiches, internetfora en websites overal aankondigingen verschijnen en als duidelijk is dat daar de wet op het negationisme, racisme en discriminatie flagrant zal worden overtreden”, aldus nog Almaci. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier