Groen vindt gezondheidsonderzoek in Menen wel verontrustend

Redactie KW

Het steunpunt Milieu en gezondheid onderzocht het bloed van jongeren in Menen en Wevelgem, en kwam tot opvallende resultaten. PCB’s en dioxines worden minder gevonden, maar zware metalen des te meer. “Dit is verontrustend want het heeft een impact op de gezondheid”, zegt Groen.

“Met deze resultaten in de hand is het belangrijk de bron van de vervuiling op te zoeken en aan te pakken. Het zware metaal thallium komt voor in elektrotechnische apparaten, net het materiaal dat bij Galloo verwerkt wordt”, zegt Groen. “Uiteraard kan een onderzoek bij de jongeren niet blootleggen wat de bron van de besmetting is. De vervuiling kan uit meerdere bronnen komen, of zelfs het gevolg zijn van oudere vervuiling. Maar waakzaamheid is geboden”, meent Mike Van Acoleyen, voorzitter van Groen West-Vlaanderen. “De maatregelen die Galloo treft, zoals de bergen afval niet hoger maken dan zes meter en ze met water besprenkelen, lijken niet echt afdoend om alle stof en alle vervuiling tegen te houden. Zeker in deze belaste streek moeten we erover waken dat er geen extra bronnen bijkomen. Daarom staan we argwanend tegen de plannen van Galloometal om ook kwik te verwerken, zo vlak bij de drukbevolkte kern van Menen”.

Geen positief verhaal

Groen vindt verder dat het onverantwoord is van de bevoegde schepen Bogaert om de uitslag van het onderzoek aan te duiden als “matig positief”. “De uitslag op vlak van cadmium, thallium en fijn stof is ronduit negatief. De onderzoekers geven aan dat de kans op kanker hier 6% tot 8% hoger ligt. Dit is geen positief verhaal”. De partij raadt het bestuur in Menen dan ook aan alles te doen om ervoor te zorgen dat industriële ontwikkeling nooit ten koste van de volksgezondheid gebeurt. “Groenten wassen en tuinafval goed beheren is één element, maar de oplossing moet ook gezocht worden in een doordacht vergunningenbeleid”.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier