Groen! Roeselare : “Controle op rondslingerende fietsen was puur repressief”

Redactie KW

De controle van de politie op rondslingerende fietsen en de daaraan verbonden boetes is bij Filiep Bouckenooghe (Groen!) in het verkeerde keelgat geschoten. “We zagen alleen een puur repressief optreden van de politie. Moet de stad niet in meer (overdekte) fietsenstallingen voorzien ?” “We maken daar werk van”, antwoordde mobiliteitsschepen Henk Kindt.

Eerder kondigde mobiliteitsschepen Henk Kindt (SP.A) aan dat het stadsbestuur van Roeselare en de Riho-politie de strijd tegen rondslingerende fietsen aanpakken. Een eerste controle had al half mei in het stadscentrum plaats. Volgens Filiep Bouckenooghe (Groen!) zou men pas in september na overleg met onder meer de schooldirecties met repressieve acties beginnen.

Voldoende rechtsgrond ?

“Hebben deze acties ook een voldoende rechtsgrond ?”, aldus Filiep Bouckenooghe (Groen!) op de gemeenteraad. “Waarom worden alleen fietsende jongeren tijdens de schooluren getroffen. Er is niet alleen een probleem tijdens de schooluren, maar ook na de schooluren. Dit is de volledige verantwoordelijkheid van het stadsbestuur. Volgens Filiep Bouckenooghe blijft ook de stad in gebreke door het ontbreken van (overdekte) fietsenstallingen op onze pleinen.

Schepen van mobiliteit Henk Kindt (SP.A) : “Het overleg met de schooldirecties, politie en stad had betrekking op afspraken voor het volgende schooljaar, ook in functie van de sensibilisering bij de instroom van nieuwe leerlingen. De politie heeft aangegeven dat er bij de acties dit schooljaar geen fietsen werden weggenomen. De leerlingen werden na school opgewacht bij hun fiets.”

Tijdelijke fietsenstallingen

Momenteel krijgt men een GAS-sanctie. “Ook naar volgend schooljaar zal een geldelijke boete blijven, maar aanvullend hierop zal er gekeken worden voor een alternatieve straf die de jongere treft.” Vanuit de stad zullen er dit jaar bijkomende fietsenstallingen voorzien worden, verspreid over verschillende locaties in het centrum. We willen echter vermijden dat deze plaatsen op schooldagen al voor 9 uur allemaal zijn ingenomen door fietsen van leerlingen van de secundaire scholen.” Er komt onder meer een bijkomende tijdelijke fietsenstalling op de Botermarkt. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier