Groen licht voor uitbreiding en renovatie zeilwagencentrum in De Panne

Redactie KW

Het bestaande zeilwagencentrum in de Dynastielaan wordt de komende jaren uitgebreid en gerenoveerd. Uit een studie bleek dat dit beter is dan uit te kijken naar een andere locatie.

Het huidige zeilwagencentrum in de Dynastielaan 20 biedt onderdak aan de Landelijke Zeilwagenorganisatie LAZEF en twee zeilwagenclubs: de Royal Sand Yacht Club en De Krab. Jaarlijks worden er opleidingen gegeven aan ongeveer 3.000 belangstellenden. Tevens organiseert men er diverse wedstrijden.

Het studiebureau Arcadis werkte in opdracht van de gemeente een masterplan toeristisch-recreatieve zone strand De Panne uit. Daaruit bleek dat het behouden van het zeilwagencentrum op de huidige locatie de voorkeur kreeg op een nieuwe locatie. Daarom is beslist de bestaande accommodatie te moderniseren om aan de noden van zowel de federatie als de clubs te voldoen. Er zal onder andere geïnvesteerd worden in sanitair, een keuken, een leslokaal, bureaus, opslagmogelijkheden en lockers. Ook de buitenruimte wordt heringericht met het oog op een betere ordening van de zeilwagens en een versterking van de aanwezige natuur.

Meerwaarde

Het gerenoveerde zeilwagencentrum moet, net als de onlangs vernieuwde surfclub, een meerwaarde bieden aan de Vlaamse kust in het algemeen en aan De Panne in het bijzonder. Een eigentijdse club is niet alleen een mooi uithangbord voor de zeilwagensport. Het wordt een plaats waar iedereen in optimale omstandigheden de sport kan leren kennen en tegelijk ook de ideale uitvalsbasis voor nationale en internationale zeilwagenwedstrijden.

De gemeente kreeg zopas groen licht betreffende een subsidie van 250.000 euro van Toerisme Vlaanderen, waardoor men een ontwerper kan aanstellen. Als daaropvolgend de vergunningsaanvraag en de aanstelling van een aannemer vlot verlopen, zou in 2017 met de renovatiewerken gestart kunnen worden. In het voorjaar van 2018 zou het volledig gerenoveerde zeilwagencentrum af moeten zijn. De totale kostprijs wordt op zo’n 855.000 euro geraamd.

Noodzaak

“Het is zeker nodig dat ons zeilwagencentrum een grondige renovatiebeurt ondergaat”, aldus LAZEF-secretaris Benny Dezeure die sinds 1987 verantwoordelijke is voor de zeilwagenschool. “We kampen met grote vochtproblemen. Ook qua hygiëne en ventilatie voldoen we niet meer aan de huidige normen. Daarnaast zijn de kleedkamers en de sanitaire voorzieningen ontoereikend in functie van het aantal bezoekers dat we over de vloer krijgen.”

“Er komen ieder jaar zowat 3.000 personen initiatie in het zeilwagenrijden volgen. Volgens de infrastructuur en het aantal zeilwagens waarover we beschikken, is dat het maximum. We moeten momenteel aanvragen weigeren. Maar het centrum heeft een onbekend potentieel. Mits de infrastructuur aangepast wordt, kunnen we het aantal deelnemers per initiatiebeurt van 30 tot 100 brengen. We kunnen de uitbreidings- en renovatieplannen enkel op applaus onthalen.”

(RLV – Foto RLV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 23 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier