Groen licht voor Psilon-crematorium in Kortrijk

Redactie KW

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois heeft een eerste subsidieschijf vrijgemaakt van zowat 1,2 miljoen euro voor de bouw van een nieuw crematorium in Kortrijk. Nu kan de intercommunale Psilon de bouwwerken voor dit crematorium definitief toewijzen. Hoofdaannemer wordt het Veurnse bouwbedrijf Furnibo. In februari 2010 volgt de eerste spadesteek, tegen het najaar van 2011 moet het crematorium af zijn.

In totaal zal de bouw van het crematorium aan de Lange Munte in
Kortrijk zo’n tien miljoen euro kosten. Door de beslissing van Bourgeois kunnen nu alle schikkingen getroffen worden voor de bouw van het complex. De werkzaamheden zullen zo’n 18 maanden in beslag nemen.

Niet iedereen is akkoord met de inplanting van het complex aan de
Lange Munte. Het buurtcomité ‘Samen Sterk’ heeft een tijd terug een procedure gestart om de komst van Psilon te verijdelen.

Burgemeester Lieven Lybeer, voorzitter van de intercommunale
Psilon, onderstreept ondertussen dat dit crematorium een tijdloos kader moet bieden van rust en sereniteit. Het waardig omgaan met het afscheid van een medemens blijft de ultieme dienstverlening van Psilon voor de 22 gemeentebesturen en meer dan 415.000 inwoners. “De eerste afscheidsdiensten in dit crematorium kunnen hopelijk in het najaar van 2011 uitgevoerd worden”, zegt Lybeer. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier