Groen blaast kartel met SP.A op in Ingelmunster, na incident over mandaat OCMW-voorzitter

Redactie KW

Groen Ingelmunster laat weten dat het de samenwerking met SP.A niet meer ziet zitten. Daarmee komt er al snel een einde aan het kartel tussen beide partijen, dat werd opgericht voor de verkiezingen van 14 oktober.

Het kartel behaalde maar één zetel, maar kon hiermee wel instappen in de coalitie met De Brug/N-VA/Open VLD : SP.A-voorzitter Enigo Vandendriessche (rechts op de foto) werd schepen. SP.A-Groen verkreeg ook nog de tweede helft van het OCMW-voorzitterschap. Aanvankelijk werd Jo Van Trappen van Groen hiervoor naar voren geschoven, maar nu hij heeft laten weten dat hij het mandaat niet zal opnemen omwille van beroepsomstandigheden, ontstond er een meningsverschil tussen SP.A, die Dries Couckuyt naar voren schoof, en Groenvooritter Mike Van Acoleyen (links op de foto), die vindt dat de tweede helft van het OCMW-voorzitterschap sowieso aan Groen toekomt. SP.A liet weten niet meer met Van Acoleyen te willen samenwerken, maar liet wel de deur open voor andere bestuursleden van Groen. Maar die blijven dus achter hun voorzitter staan.

Het kartelavontuur is dus voorbij, en laat bij Groen een wrange nasmaak achter : de partij blijft achter met lege handen.

Reactie Groen

In een mail aan onze redactie liet Groen de volgende reactie weten : “In de overeenkomst van 14 oktober staat : ‘Na drie jaar wordt Jo (eerste voorkeur) OCMW voorzitter en wordt hij opgenomen in het schepencollege.’ Hoe duidelijk kan een afspraak zijn? De plaatselijke SP.A. laat via de pers weten: ‘Dat Jo van Trappen van Groen de tweede helft van dit mandaat zou krijgen is volgens SP.A. helemaal niet waar.’ Hoe duidelijk kan woordbreuk zijn? Het is duidelijk wie voordeel heeft bij het einde van het kartel: twee OCMW-mandaten, nog enkele andere mandaten voor SP.A en Groen buitenspel…”

“Groen zal de komende zes jaar van buiten de gemeenteraad een constructieve, linkse en ecologische oppositie voeren”, klinkt het verder. “Inhoudelijk kunnen we ons met schepenen van De Brug wellicht op heel wat punten vinden, zorg voor meer natuur, trage wegen, sociale rechtvaardigheid,… En daarnaast heeft Groen nu de handen vrij om haar eigen idealen te behouden : voor een platte brug, voor correcte ruimtelijke ordening, voor een open kasteelpark, voor eerlijke en open politiek.”

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier