Groen : “Agentschap Onroerend Erfgoed geeft negatief advies voor afbraak vismijn Oostende”

Redactie KW

De Oostendse vismijn is een monumentaal, historisch gebouw en opgenomen in de Vlaamse Inventaris Onroerend Erfgoed.

Bovendien heeft het gebouw een hoge locuswaarde in de Oostendse lokale erfgoedlijst. “Toch heeft bevoegd schepen Bart Tommelein (OpenVLD) namens het stadsbestuur een sloopvergunning uitgereikt”, zegt Groen. De partij kon nu de hand leggen op een negatief advies van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed, een advies dat door het stadsbestuur genegeerd werd.

Drogreden

Om zijn beslissing te motiveren, verwees schepen Tommelein naar een brief van Vlaams Minister Geert Bourgeois (N-VA) die het gebouw niet wil laten beschermen. “Dat is echter een drogreden. Ook als het Vlaams Gewest niet wil beschermen, kan een lokale overheid beslissen géén sloopvergunning toe te kennen”, zeggen Wouter De Vriendt en Sofie Cloet..

Het Agentschap Onroerend Erfgoed adviseert om de Vismijn niet af te breken en wijst op het gebrek aan zekerheid op een nieuwe, kwaliteitsvolle invulling en een totaalvisie op de site. Verder bezit de Vismijn volgens het Agentschap voldoende erfgoedwaarde om te denken in termen van behoud en renovatie in plaats van afbraak.

Behoud oude staat nieuwe niet in de weg

De nieuwe vismijn heeft een breder stuk grond nodig dan de landtong waar de oude Vismijn nu op staat. De nieuwe vismijn kan dan ook perfect gebouwd worden ten zuiden van het Sprotkot. De oude vismijn kan dan behouden blijven en bijvoorbeeld ingericht worden als Maritiem Museum. “De Stad Oostende slaat zo twee vliegen in één klap”, zegt De Vriendt, “een belangrijk stuk erfgoed blijft behouden en voor de stadskas valt het goedkoper uit dan de beloofde bouw van een volledig nieuw Maritiem Museum op de Churchillkaai.”

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier