Grisailles van Duinenabdij tentoon in Koksijde

Redactie KW

In het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde loopt een tentoonstelling over de zogenaamde grisailles van de Duinenabdij. Zeventien schilderijen in grijstinten met afbeeldingen van de abten van de abdij en de graven van Vlaanderen die toen aan de macht waren. Het gaat om reproducties van de originelen want die worden nauwkeurig bestudeerd om dan te restaureren. De gemeente Koksijde is van plan om de dure restauratie mee te betalen.

Twee jaar geleden werden de grisailles van de Duinenabdij officieel opgenomen in de lijst van topstukken van de Vlaamse Overheid. Die moet ervoor zorgen dat zeldzame verzamelingen in Vlaanderen niet verloren gaan. De oudste panelen deden dienst als deuren voor de boekenkasten in de abdij in Koksijde.

De Duinenabdij had een indrukwekkende bibliotheek en de panelen werden gebruikt voor de boekenkasten. Nadien toen de abdij van Koksijde naar Brugge verhuisde werden die panelen meegenomen.

Restauratie

Ondertussen worden de grisailles in Brussel grondig bestudeerd om later te restaureren. De gemeente wil de restauratie die geschat wordt op 150.000 euro mee financieren. Koksijde droomt er ook van om de originelen hier te krijgen, maar ondertussen moeten ze het stellen met de reproducties op ware grootte, waarrond nu een tentoonstelling is opgebouwd.

Verder vind je op de tentoonstelling ook oorkondes, zegels en manuscripten uit het Groot Seminarie in Brugge, waar het archief van de duinenabdij wordt bewaard.

Opmerkelijk is het verhaal van abt Jan Maes. Hij trok meteen na zijn verkiezing naar Rome om er de pauselijke goedkeuring te krijgen. Maar moest even later naar die andere paus in Avignon om dezelfde voorrechten te krijgen.

De Grisailles van de Duinenabdij loopt nog tot 11 december. (ND)

Meer nieuws vanavond op Focus vanaf 18u00.

Grisailles van Duinenabdij tentoon in Koksijde

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier