Grijswaterinstallatie voorgesteld

Redactie KW

In Harelbeke heeft de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening haar eerste grijswaterinstallatie voorgesteld. Die moet zo’n 30 bedrijven uit de regio voorzien van miljoenen liter water zodat ze er geen meer moeten oppompen uit kwetsbare grondwaterlagen. Later zal ook de landbouw kunnen gebruiken maken van dit zogenoemd grijswater.

De grijswaterinstallatie in het waterproductie centrum De Gavers levert dagelijks zo’n 32 miljoen liter voor de regio Harelbeke-Waregem-Kortrijk. En daarvoor gebruikt de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening gezuiverd kanaalwater. Voor een dertigtal bedrijven is dat een milieuvriendelijke oplossing voor hun groot water verbruik.

“Die bedrijven die maken nu nog gebruik van water die ze oppompen uit de sokkelwaterlaag maar die wordt bedreigd,” weet Kathleen De Schepper van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. “Wij bieden hen een duurzaam alternatief aan voor dat grondwater. Het water dat wij hier produceren maken wij uit de Schelde en pompen wij op uit het kanaal Bossuyt-Kortrijk.”

Het water heeft de kwaliteit van drinkwater. Dat komt door een ultrafiltratie-eenheid. Het is de eerste keer dat deze technologie op zo’n grote schaal wordt toegepast.

De Vlaamse Maatschappij voor watervoorziening investeerde ruim 7 miljoen in het project. Het is de bedoeling om in de toekomst ook aan de landbouw grijswater te leveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier