Grensregio’s blijven samen muskusratten bestrijden

Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen en vijf partners in de grensstreek tussen Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen engageren zich om de muskusratten verder te bestrijden.

Dat gebeurt al sinds vijf jaar met het Europese project Cartora. Dat project loopt nu af maar toch blijven de partners hierrond samenwerken. De bestrijding van de muskusratten in de grensstreek is alvast een succes. Vijf jaar geleden zijn ruim 1800 muskusratten gevangen. Vorig jaar waren er dat bijna 1000 minder. Het project kreeg de voorbije vijf jaar 90.000 euro van Europa waarbij verschillende bestrijdingsmethodes zijn gebruikt.

Overstromingen

“Muskusratten beschadigen de oevers van de waterlopen. Dan storten de oevers in en dan heb je eigenlijk een obstructie waardoor overstromingen kunnen ontstaan”, zegt Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw. “We zijn bezig met de mechanische bestrijding van de muskusrat. Dat wil zeggen dat we geen vergif gebruiken maar vallen. We hebben de efficiëntie vergeleken en we gaan de meest efficiënte gebruiken in de toekomst”.

(K.V./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier