Grensoverschrijdende samenwerking tussen ziekenhuizen definitief geregeld

Redactie KW

Franse, Waalse en Vlaamse ziekenhuizen kunnen straks met meer juridische zekerheid samenwerken. Dat is de kern van een raamakkoord tussen Frankrijk en België, dat gisteren in de commissie buitenland van het Vlaams Parlement goedgekeurd werd.

Door het raamakkoord kunnen mensen in de grensstreek rekenen op een betere toegang tot elkaars zorgaanbod. Er is een regeling uitgewerkt voor de Franse patiënten die naar Vlaamse ziekenhuizen komen en omgekeerd. Er lopen nu al samenwerkingsprojecten tussen onder meer de ziekenhuizen van Veurne en Duinkerke, van Ieper en Armentières, en van Menen-Roeselare en Tourcoing. Zij maken gebruik van elkaars specialisatie. Deze instellingen zullen hun samenwerking straks formeel kunnen maken.

Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Poleyn: “Het is goed dat ziekenhuizen aan de grens kunnen samenwerken zodat medische apparatuur of expertise kan uitgewisseld worden. Goede hulpverlening mag niet stoppen aan de grens. In het parlement vroegen we wel aandacht voor de taal. Minister Heeren zou deze bekommernis meenemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier