Grenscriminaliteit kost winkels jaarlijks een kwart miljard euro

Redactie KW

Grensoverschrijdende winkelcriminaliteit kost winkels in ons land jaarlijks een kwart miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van Unizo en Buurtsuper.be, de federatie van zelfstandige buurtsupermarkten. Ook in West-Vlaanderen is grenscriminaliteit een probleem. Ramkraken of overvallen gebeuren vaak met een auto met Franse nummerplaat die daarna erg snel weer de grens overrijden. Criminelen hebben het overigens niet meer alleen op dure kledingzaken of juweliers gemunt. Ook voedingswinkels en kleine supermarkten krijgen vaker ongewenst bezoek.

Stefaan Matton (Unizo Zuid-West-Vlaanderen):”Eenmaal over de grens is men zogezegd niet meer terug vindbaar. Vandaar dat de meeste criminelen de grens gebruiken als een soort afschermmiddel en opereren van 20 km van hier, de metropool Rijsel. Eenmaal ze daar teruggetrokken zijn in hun basis is de stap naar Polen Albanië, Roemenië vlug gezet zonder dat ze reetraceerbaar zijn.”

Unioz vraagt nu dat de aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit één van de prioriteiten van de Europese lidstaten wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier