Grenscontroles met Nederland: voor het eerst synthetische drugs aangetroffen

Redactie KW

Bij controles de voorbije dagen in het grensgebied met Nederland zijn voor het eerst ook andere drugs dan cannabis opgedoken. Dat is een gevolg van het veranderend drugsbeleid in Nederland. De verschuiving is niet zonder risico’s.

Bij controles in de grensregio tussen Knokke-Heist en Beveren werden tussen vrijdag en zaterdag 536 mensen gecontroleerd. 65 van hen hadden verdovende middelen bij.

Opvallend: behalve cannabis werden ook cocaïne en synthetische drugs als MDMA, ketamine en GHB aangetroffen. “Jarenlang werd bij dergelijke grenscontroles uitsluitend cannabis aangetroffen. Andere drugs vonden we niet”, aldus commissaris Luk Lacaeyse van de Gentse federale politie.

De vondst toont aan dat huisdealen en straatverkoop weer aan belang wint. “Die nemen de rol van de coffeeshops over. Er is een verschuiving naar meer illegaliteit, en minder gecontroleerde verkoop”. Dat is een gevolg van het strenger wordende Nederlandse drugsbeleid. De verwachting is dat binnenkort nog veel meer van dergelijke verdovende middelen opduiken, als Nederland volgend jaar de pasjeswet invoert, aldus Lacaeyse. Dan zouden enkel nog Nederlanders in de coffeeshops terecht kunnen.

Die trend naar illegaliteit is niet zonder risico’s. “Bij cannabis is er toch min of meer zekerheid rond kwaliteit. Bij deze synthetische drugs is dat er niet, met meer risico tot gevolg. Dat dergelijke verdovende middelen opduiken, is toch wel schrikken”, aldus de commissaris.

Nog een opvallende nieuwe trend is het succes van de zogenaamde growshops, waar materiaal wordt verkocht om zelf cannabis te telen. “Door de controleactie kan die trend veel beter in kaart worden gebracht”.

(bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier