Grensarbeid nog nooit zo populair als nu

Redactie KW

Uit de nieuwste cijfers over de grensarbeid tussen Frankrijk en België, blijkt dat er nog nooit zoveel Fransen in ons land kwamen werken. De officiële teller staat op 28.000. In 1999 waren er dat ongeveer 10.000 minder. Andere opvallende vaststelling: de Fransen die naar België afzakken zijn steeds beter geschoold. Het percentage Franse kaderleden en middenkaderleden neemt hand over hand toe. Hun aantal is volgens de nieuwste cijfers gestegen van 18 procent (1999) naar 25 procent.

Niet West-Vlaanderen maar Henegouwen zuigt het grootste aantal Fransen aan. Van de 28.000 Fransen die elke dag de Frans-Belgische grens oversteken, trekken er 18.670 , of ruim 60 procent, naar Franstalig België. Henegouwen is de absolute koploper met 12.500 Fransen in Belgische loondienst. In Moeskroen wordt zelfs één op vijf jobs ingevuld door een werknemer die in Frankrijk woont, terwijl de werkloosheid er maar liefst 19 procent bedraagt. De verschillende Vlaamse provincies stellen 7.520 Fransen tewerk. In de arrondissementen Kortrijk en Ieper werken om evidente redenen het grootste aantal Fransen. Ze zijn er goed voor 3 procent van de jobs.


Het is geen toeval dat er steeds meer Fransen in België komen werken. Vooral op fiscaal vlak doen ze een aanzienlijk voordeel omdat ze belast worden in het land van herkomt (Frankrijk) en dus niet in het land waar ze werken. De Franse fiscus is milder dan de Belgische. Maar dat gunstig fiscaal regime wordt vanaf 1 januari 2012 teruggeschroefd. Vanaf die dag zullen Fransen die in België werken, ook in België worden belast. Experts stellen zich luidop de vraag of de Fransen dan nog zo gretig zullen afzakken naar ons land. Maar aan elke medaille zijn twee kanten: Belgen die vanaf 2012 in Frankrijk werken, zullen dan beter af zijn omdat de Franse fiscus hen minder zwaar zal belasten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier