Greenpeace voert actie tegen kernafval voor Belgische kust

Redactie KW

De internationale milieuorganisatie Greenpeace heeft vanmiddag voor de Belgische kust actie gevoerd tegen het dumpen van kernafval in Rusland. Activisten in rubberboten hingen een tweetalig spandoek op aan de romp van het schip Kapitan Kuroptev dat met kernafval van het Franse La Hague op weg is naar Sint-Petersburg.

Greenpeace wil met de actie wijzen op de grote hoeveelheid kernafval die in Rusland wordt gedumpt. “Rusland is geen nucleaire vuilnisbelt”, stond op het spandoek te lezen.

“We roepen alle Europese landen, inclusief België, op om een einde te maken aan het dumpen van kernafval in Rusland”, zegt Jan Vande Putte van Greenpeace. “Ook Belgisch kernafval werd tot in 2002 in La Hague opgewerkt. Slechts vijf procent van het hoog-actieve verglaasd

afval kwam terug. De rest is naar Rusland verscheept waar het onder

andere in het Zuid-Siberische Tomsk in open lucht en in erbarmelijke

omstandigheden wordt gestockeerd. Als de roestende vaten zouden lekken, komt radioactief uraniumafval en fluorgas vrij.”

Met de actie waaraan ook Belgen deelnamen, wil Greenpeace wijzen op het feit dat niet alle radioactieve afval zo netjes is opgeslagen als

in het eigen Dessel. “Achter onze rug wordt het grootste deel in

Rusland over de schutting gegooid”, zegt Vande Putte. “Daarom pleiten we voor het sluiten van de kerncentrales. Er zijn volgens ons genoeg schone alternatieven. De bedrijven vragen we om hun contract met Rusland op te zeggen.”

De actie in de internationale wateren voor Oostende vond plaats tussen 15 en 15.30 uur en verliep zonder incidenten.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier