Grafmonument Van Vliet mag terug

Redactie KW

Het grafmonument van Eddy Van Vliet, dat onlangs is weggenomen uit de weide waar het stond, komt dan toch terug. Onlangs was er wat heisa omdat het monument was verdwenen.

Gwy Mandelinck, die geijverd had om het monument daar te kunnen plaatsen, sprak van grafschennis. Zeker omdat hij – op uitdrukkelijke vraag van Eddy Van Vliet kort vóór zijn overlijden – de as van de overleden dichter eigenhandig in die weide had uitgestrooid. Zo was aan de laatste wens van Van Vliet voldaan: hij wou dat zijn as verstrooid werd op Watouse grond, uit bewondering voor de Poëziezomers van zijn goede vriend Gwy Mandelinck.

Het afbreken van het memoriaal gebeurde volledig legaal, omdat het kunstwerk niet vergund was. Het stond er zonevreemd en werd mee verkocht met de grond. Maar nu is er dus een akkoord tussen de eigenaar van het perceel, de stad en de familie van Van Vliet om het monument terug te plaatsen. Werkpunt is dan wel om de privacy van de bewoners in de buurt te vrijwaren. Daarvoor komt binnenkort overleg met de dienst Ruimte en Erfgoed.

(JV/PL)

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier