Grafmonument uit bronstijd ontdekt in Oedelem

Redactie KW

Op de begraafplaats Hogenakker in Oedelem is een grafmonument uit de bronstijd (ca. 2000 v. Chr.) ontdekt.

Bij de studie van luchtfoto’s bleek dat er zich op de terreinen van de begraafplaats een cirkelvormig spoor bevond. Aangezien het spoor bedreigd is door de toekomstige uitbreiding van de begraafplaats, besliste Raakvlak, in overleg met de gemeente Beernem, om een onderzoek uit te voeren naar de aard van het spoor. Uit het onderzoek werd duidelijk dat er op het terrein inderdaad een opgevulde gracht aanwezig is, die een cirkelvormige zone met een diameter van een kleine 25m begrenst.

Tot nu toe werd er in de gracht geen dateerbaar materiaal, zoals aardewerk, aangetroffen. Maar de afmetingen en de vulling van de gracht leunen nauw aan bij de grafmonumenten die in dit gebied uit de bronstijd (ca. 2000 v. Chr.) gekend zijn. Zeer waarschijnlijk hebben we hier dan ook te maken met de resten van een gelijkaardig grafmonument.

Ook middeleeuwse sporen

Opvallend is de vaststelling dat er behalve de resten uit de bronstijd ook nog latere sporen aanwezig zijn. Bijna in het midden van de cirkelvormige gracht bevindt zich een grote kuil, die in de vroege middeleeuwen (6de-7de eeuw) te dateren is. Een greppel en een aantal resten van houten palen zijn hier vermoedelijk mee in verband te brengen. Hiermee rijst de vraag of er van het grafmonument uit de bronstijd zoveel eeuwen later nog iets te zien was en of men bewust deze plek heeft uitgekozen voor één of andere activiteit.

Tijdens de komende dagen werkt Raakvlak de opgravingen af, waarna de gronden kunnen ingenomen worden voor nieuwe begravingen. Gezien het bijzondere toeval dat op een hedendaagse begraafplaats resten van een eeuwenoud grafmonument werden aangetroffen, bekijken de gemeente Beernem en Raakvlak verder op welke manier de resten bovengronds kunnen aangeduid worden.

(BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier