Graf pottenbakker Amand Maes in Torhout mag niet verloren gaan

We zien Stefaan Vereecke die als jonge snaak enorm opkeek naar Amand Maes, laatste Torhoutse pottenbakker van zijn generatie. © DDM
Redactie KW

Stefaan Vereecke merkte begin deze week op dat het graf van Amand Maes, laatste Torhoutse pottenbakker van zijn generatie, op de lijst van verlopen concessies stond. “Amand is Torhouts erfgoed, zijn graf mag dan ook niet verloren gaan”, klinkt het.

Binnenkort staat Allerzielen weer voor de deur en dan trekken we gewoontegetrouw richting het kerkhof om gestorven dierbaren te eren. Wie naar het Warandekerkhof in Torhout trekt heeft kans een berichtje bij het graf te vinden. Heel wat concessies verlopen er namelijk en dat wordt medegedeeld door een geplastificeerde boodschap bij het graf te plaatsen.

Toen Stefaan Vereecke begin deze week een bezoekje bracht aan zijn overleden moeder, zag hij de boodschap bij het graf van een oude bekende staan, wat hem pijn aan het hart deed. “Mijn moeder ligt begraven in dezelfde rij als wijlen Amand Maes”, zegt hij. “Amand was de laatste telg van de legendarische pottenbakkersfamilie Maes uit Torhout. Hun aardewerk stond tot ver buiten onze gemeente bekend als een begrip en is nu nog steeds grof wild onder verzamelaars.”

In zijn jonge jaren leerde Stefaan Amand kennen en kweekte sympathie voor de man. “Ik heb vroeger zelf nog leren potten bakken en keek als jonge snaak op naar Amand. Ik ging dan ook regelmatig op bezoek en dan kletsten we over de pottenbakkerij terwijl we een goeie pint bier dronken en een dikke sigaar rookten.” Herinneringen die telkens naar boven komen wanneer hij het graf passeert dat binnenkort dus mogelijk verdwijnt.

Torhouts erfgoed

“Amand en zijn familie zijn Torhouts erfgoed en het zou een grote zonde zijn moest dat verloren gaan.” Op Facebook opperde hij om een crowdfunding op te starten om de concessie te verlengen, maar de reddingsboei kwam even later uit politieke hoek gegooid. “Eens we de lijsten binnenkrijgen van welke concessies wel en niet verlengd worden, gaan we na of er historisch belangrijke Torhoutenaren tussen zitten”, zegt schepen van begraafplaatsen Elsie Desmet (CD&V).

“Indien dat het geval is hebben we als gemeente de mogelijkheid om de concessie te verlengen met 50 jaar en het graf in beheer te nemen.” Schepen van cultuur Lieselotte Denolf (CD&V) heeft er alvast alle vertrouwen in. “Ik weet hoe nauw dat aardewerk de Torhoutenaren aan het hart ligt. Amand was de laatste pottenbakker van zijn generatie en hij is ook goed vertegenwoordigd in het Museum Torhouts Aardewerk. De beheerraad erfgoed zal zijn naam er dus zeker uithalen moest hij op de lijst van verlopen concessies komen en ik heb er ook het volste vertrouwen in dat het College de concessie vervolgens op zich neemt.”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier