“Gouverneurschap moet anders” (Dirk De fauw)

Redactie KW

“Gouverneur is een overbodige functie, je kan die titel eigenlijk afschaffen.” Het zijn de opmerkelijke woorden van gedeputeerde Dirk De fauw. Hij pleit voor een andere invulling van de functie, die hij liever ook ‘administrateur-generaal’ wil noemen. De protocolaire kant van de functie is overbodig geworden, zegt De fauw.

“De gouverneur is eigenlijk een ambtenaar want niet verkozen,” zegt De fauw, “en die functie moet meer worden uitgespeeld. Het protocolaire, zoals de ontvangst van leden van het koningshuis en dergelijke, dat is overbodig.”

“Er werken nu heel wat diensten naast elkaar, zoals Wegen en Verkeer, Bos en Groen, Stedebouw, waar de gouverneur een meer coördinerende opdracht zou kunnen vervullen, zoals nu al bij rampen.”

De gouverneur echt afschaffen wil De fauw dus niet, al lijkt die laatste niet al te gelukkig met de uitspraken van zijn eerste gedeputeerde. “Dat ik vooral protocolaire zaken moet doen klopt niet,” zegt gouverneur Paul Breyne. “Ik ben elke dag druk aan het werk. En ik ben inderdaad niet verkozen, maar dat het gouverneurschap iets is voor afgeschreven politici, dat wil ik toch ten stelligste ontkennen.”

(jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00. Tony Valcke is studiogast, hij doctoreerde met een studie rond de functie van gouverneur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier