Gouverneur stuurt aanbeveling rond voor veilige kustrijwielen

Redactie KW

Gouverneur Paul Breyne wil dat kustburgemeesters zoveel mogelijk ongevallen met kustrijwielen of gocarts voorkomen. Vóór de start van de zomer kregen alle badplaatsen die aanbeveling in de bus. In samenwerking met de federale overheidsdienst Mobiliteit formuleert hij aanbevelingen over hoe alles veiliger kan. Kustburgemeesters, politie en verhuurders minimaliseren het aantal ongevallen kustrijwielen.

Er is nogal wat onduidelijkheid over hoe gevaarlijk kustrijwielen zijn. Alleen aan de Westkust zijn er cijfers van ongevallen met gocarts. In 2008 zijn daar 23 ongevallen geregistreerd. In veel andere kustgemeenten wordt dit soort ongevallen niet bijgehouden.

De gouverneur wil nu dat de gemeentes aan zee de verhuurders van gocarts aansporen om kustrijwielen veiliger te maken. Zo heeft hij het over goede lasnaden van oudere rijwielen, en extra aandacht voor kinderzitjes met bescherming van hoofd en rug.

Heel wat verhuurders van gocarts waren vanmiddag nog niet op de hoogte van de actie van de gouverneur. Afgelopen weekend ging een gocart met drie volwassenen en een kindje van vijf over de kop in Oostduinkerke. De gocart reed tegen drie geparkeerde auto’s. Iedereen op de gocart raakte lichtgewond.

(sk/jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier