Gouverneur schorst nieuw huishoudelijk reglement OCMW Oostende

Redactie KW

De wijzigingen die de Oostendse meerderheidspartijen sp.a, Open VLD en CD&V in maart aan het huishoudelijk reglement van het OCMW hebben aangebracht, zijn onwettig.

Dat bevestigt Gouverneur Carl Decaluwé naar aanleiding van een klacht van de N-VA, die daarmee dus gelijk krijgt.Hij schorste dan ook het raadsbesluit waarmee de wijzingen werden aangebracht. Gouverneur bevestigt: van één vergadering twee maken is peperduur en onwettig.

Waar er voorheen twee volwaardige OCMW-raadszittingen per maand waren, werden die in maart herleid tot twee halve: een openbare en een besloten zitting. “Door die zittingen op 2 verschillende dagen te houden, kregen de raadsleden wel twee keer presentiegeld. Twee keer presentiegeld voor wat eigenlijk maar één volwaardige vergadering was: dat vonden we van het goede te veel. Het OCMW-decreet laat zo’n opsplitsing ook niet toe: een besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na een openbare vergadering, met uitzondering van tuchtzaken. We besloten het raadsbesluit dan ook aan te vechten bij de gouverneur en krijgen nu gelijk,” zegt Sofie Defever, die zelf samen met Vanessa Brysse en Joris Vanhecke voor N-VA in de Oostendse OCMW-raad zetelt.

Eén zitting per maand volstaat en is tegelijk een mooie besparing. De N-VA stelt dan ook voor om voortaan de OCMW-raad nog slechts één keer per maand samen te roepen. Vanessa Brysse: “In de praktijk stellen we vast dat het volstaat om slechts één OCMW-raad te houden per maand. De voorbije maanden duurden de zittingen vaak niet veel langer dan een half uur. Eén zitting per maand lijkt ons dan ook niet meer dan logisch. Dat die ene zitting hierdoor wat langer zou duren is voor ons geen enkel probleem. Het zou een mooie besparing zijn in tijden waarin elke overheid op de kleintjes moet letten. We moeten dan ook het voorbeeld geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier