Gouverneur roept op tot verantwoordelijkheid op landbouwwegen

Redactie KW

Nog tot december halen de landbouwers hun oogst binnen en dat kan gepaard gaan met modder op de weg. “Iedereen moet hierbij zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt West-Vlaams provinciegouvereur Paul Breyne nadat tijdens de nacht van donderdag op vrijdag een tiental brandweerkorpsen in West-Vlaanderen modder van de wegen moesten schrapen.

Het Vlaamse Gewest en de Civiele Bescherming kwamen
bijstand bieden. “Er zijn sinds negen jaar procedures uitgewerkt om de verkeersveiligheid te garanderen”, beklemtoont Breyne.
Modder op de landbouwwegen is een jaarlijks terugkerend fenomeen. “De West-Vlaamse campagne loopt al voor het negende jaar”, zegt Paul Breyne.

Meldpunt

Er is een procedure om modder op de weg te voorkomen en vervuilde wegen zo snel mogelijk te laten reinigen. “Vier op de vijf gemeenten in West-Vlaanderen hebben een meldpunt waar landbouwers terecht kunnen. Ze kunnen er terecht voor signalisatieborden”, zegt Breyne. “Het verkeersreglement stelt dat het verboden is stoffen op de openbare weg achter te laten die het verkeer kunnen hinderen of onveilig maken. Beslijkte wegen moeten dan ook zo snel mogelijk worden schoongemaakt. In afwachting kunnen de automobilisten worden gewaarschuwd door
de signalisatieborden. De landbouwers moeten opruimen, de
automobilisten moeten hun rijstijl aanpassen aan de staat van het wegdek.”

Website

De West-Vlaamse campagne ‘Modder op de weg’ loopt in samenwerking met de gemeentebesturen en de landbouworganisaties. De campagne heeft ook een eigen website: www.modderopdeweg.be. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier