Gouverneur Decaluwé weerlegt dat hij aflevering van wapenvergunningen zou bemoeilijken

Redactie KW

Provinciegouverneur Carl Decaluwé weerlegt met klem dat hij de aflevering van wapenvergunningen zou bemoeilijken of vertragen.

Martine Vanbrabant van Vlaams Belang had dit in het vragenuurtje van de provincieraad nochtans gesuggereerd, maar volgens Decaluwé gaat het om een georkestreerde actie van de wapenlobby.

“Wapenlobby luistert mee”

De gouverneur hield zich in zijn antwoord uitzonderlijk bij het aflezen van een vooraf opgestelde tekst : “Want de wapenlobby luistert mee, en elk woord van mijn antwoord zal door advocaten worden gewikt en gewogen”, aldus Decaluwé, die stelde dat de gouverneur bij elke aanvraag een individuele beslissing neemt en hiervoor inderdaad bijkomende inlichtingen kan vragen aan de wapenbezitters. “De afgelopen jaren heeft dit weinig problemen opgeleverd, maar tegenwoordig weigeren sommigen die een vergunning aanvragen voor zware, halfautomatische wapens, die een militaire oorsprong hebben, echter te antwoorden op vragen tot inlichtingen. Dit op aangeven van een belangengroep, ze gebruiken zelfs standaardbrieven. Het gaat echter om een kleine minderheid, in onze provincie zijn er voorlopig twee gevallen.”

3.295 vergunningen in 1 jaar

De gouverneur gaf nog mee dat hij in het voorbije jaar 3.295 vergunningen afleverde, 115 vergunningen weigerde, schorste of introk, en er tegen zijn beslissingen slechts 28 beroepen werden ingediend bij de FOD Justitie, wat minder is dan 1 %. Dat hij de wettelijke aanvraagtermijn van vier maanden, eventueel te verlengen met twee maanden, zou overschrijden, ontkende hij met klem. “Ik sta net als alle andere gouverneurs onder toezicht van de Minister van Justitie. Die minister heeft ons wel opgedragen om tot nader order geen enkele vergunning voor een Uzi Machinepistool nog goed te keuren”.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier