Gouverneur Breyne : “Opleidingscentrum veiligheidsdiensten moét er komen”

Redactie KW

“Het nieuwe opleidingscentrum voor veiligheidsdiensten in Zedelgem moét er komen, ook al zijn er nog heel wat hindernissen te nemen en tegenkantingen te overwinnen”. Dit is de uitdrukkelijke wil van provinciegouverneur Paul Breyne, die het in zijn jaarlijkse rede voor de provincieraad dit keer had over de burgerlijke veiligheid.

Er is al langer sprake over de uitbouw van een centraal opleidings- en trainingscentrum voor alle veiligheidsdiensten van heel onze provincie. Toen de voormalige onderofficierenschool van Zedelgem door het leger werd verlaten, lag hier een prachtige opportuniteit open, die door het provinciebestuur ook meteen werd gegrepen. Maar toch blijkt het nu niet zo evident om deze site, die nochtans dé gepaste infrastructuur biedt, meteen om te turnen tot zo’n opleidingscentrum. Niet alleen is het RUP afbakening regionaal-stedelijk gebied Brugge nog altijd niet goedgekeurd, ook de omwonenden en de ecologisten roeren hun staart.

“Iedereen heeft sympathie voor de brandweer, maar als het idee geopperd wordt om een trainingscentrum op te richten, dan blijkt de brandweer plots nergens meer welkom”, aldus de gouverneur. “De aankoop van het domein is nog geen feit, maar gelukkig kunnen we het toch al gebruiken via een concessie. En alle problemen en tegenkanting die we ondervinden, die wegen niet op tegen het enthousiasme dat we mogen ervaren bij ons brandweermensen. Het project dat we voor ogen hebben is trouwens veel omvattender dan alleen maar wat oefeningen houden met vuur”.

“De omwonenden kunnen gerust zijn” besloot de gouverneur, “we houden ons strikt aan de milieuregels. Oefeningen op binnenbrandbestrijding gebeuren in containers met houtgestookt vuur. Grote open vuren met zwaar vervuilende zijn hier niet aan de orde”.

Niettemin zijn het precies dergelijke toestanden op andere domeinen in het Brugse die omwonenden eerder wantrouwig maken.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier